Kesä – Paras aika treenata vai tauon paikka?

Toukokuun helteet iskeytyivät Suomeen varkain, ja mieli hiipii väkisinkin kohti kesää ja lomia. Säiden lämmetessä treenimotivaatio saattaa toisinaan sulaa nopeammin kuin jäät siiderissä. Miten kesällä tulisi suhtautua treenaamiseen? Pitääkö wodit unohtaa ja keskittyä nauttimaan rantakeleistä ja rusketusraidoista, vai jatkaa kurinalaista ohjelmointia läpi kesän?

Kesä kestää Suomessa kahdesta viikosta kolmeen kuukauteen. Toisinaan nautimme helteistä kaksi viikkoa toukokuussa, seuraavana vuonna otetaan aurinkoa vielä syyskuun lopulla. Sitä on mahdoton ennustaa. Kesä on kuitenkin verrattaen pitkä aika olla urheilematta kokonaan. Jos pidät kokonaan taukoa säännöllisestä treenaamisesta ja voimaharjoittelusta, jalkojen lihakset alkavat surkastua jopa 1-2 viikossa, yläkropan 2-3 viikossa riippuen toki siitä, miten syöt ja liikut muuten. Näin ollen treeni kannattaa pitää rinnalla koko kesän ajan, kuitenkin niin että jättää itselleen mahdollisuuden poiketa esimerkiksi kurinalaisesta ohjelmoinnista, mikäli seksihelteet yllättävät. Jos tavoitteenasi on ensi vuoden Openeissa saada se muscle-up tai leuka, ei ehkä kannata unohtaa kaikkea treenaamista kolmeksi kuukaudeksi, tai paluu arkeen syksyllä voi olla tahmea.

Mieti, miten treenaat normaalissa arjessa. Jos treenejä kertyy viidestä kuuteen per viikko, voit hyvin keventää vaikkapa ulkomaan matkan ajan pariksi viikoksi kokonaiskuormitusta ja monipuolistaa treeniä. Jos seuraat boksin ohjelmointia tai muuta systemaattista progressiota, voit esimerkiksi yrittää tehdä voimatreenit vaikkapa open gymeissä tiivistetysti, ja täydentää sitä fiiliksen mukaan ulkoaerobisilla. Think outside the box! Lomalla ei ehkä tee mieli toteuttaa samoja rutiineja kuin arkena. Jos käyt arkisin työpäivän jälkeen klo 16.30 wodissa, riko rutiineja ja aloita päivä aamupäivän treenillä, takuuvarmaa on että saat loppupäiväksi hyvän fiiliksen nauttia lomasta. CrossFit-treeni on myös siitä kivaa, että ison osan treeneistä voit tehdä myös ulkona joko parilla välineellä tai täysin kehonpainoavusteisesti.

Itse olen toiminut niin, että jos olen seurannut tarkkaa ohjelmointia, olen laittanut sen paussille heinäkuun ajaksi jolloin muutenkin lomailen, ja ottanut itselleni ns.ohjelmointiloman. En kuitenkaan ole unohtanut CrossFittiä siksi ajaksi. Treeniä olen tehnyt saman määrän kuin arjessakin, itse asiassa aika paljon enemmänkin kun työt eivät ole olleet esteenä. Treenin suhteen olen pistänyt kunnon Tinder-vaihteen päälle ja tehnyt sekalaisia wodeja, juossut, pyöräillyt, uinut. Miltä milloinkin tuntuu pohtimatta sen enempää saanko varmasti tälle viikolle mahdutettua ylä- ja alakropan voimat, assarit, ja muut progressiot. Olen roudannut kahvakuulat ja soutulaitteen boksin edustalle ja nauttinut keleistä samalla kun hiki virtaa. Käynyt tekemässä pariwodeja ja muita hauskoja yhteishäppeningejä. Keksinyt kaverin kanssa jonkun hauska metconin, tai ottanut pyörän alle ja polkenut boksille kyykkäämään ja juomaan Noccoa aurinkotuolissa.

Yksi konkreettinen vinkkini on, että mikäli matkustat lomalla, ota ehdottomasti asiaksesi vierailla paikallisella boksilla. Tutustut todennäköisesti mahtaviin paikallisiin, ja pääset tutustumaan heidän treeniyhteisöön. Muista vieraanvaraisuus vieraillessasi; ole aina valmis maksamaan drop-in maksu niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Erityisesti suurten kaupunkien turistialueiden boksit saavat kymmenittäin yhteydenottoja päivittäin, heille drop-init ovat bisnestä. Ilmaiset tutustumiskäynnit on usein varattu paikallisille, jotka ovat liittymässä jäseniksi, ei lomailijoille. Se, että maksat kotiboksillesi kuukausimaksua ei oikeuta ilmaiseen vierailuun toisessa kaupungissa tai maassa, vaikka yhteisöllistä sakkia olemmekin.

Ulkomailla open gym -politiikka ei myöskään ole samanlainen kuin Suomessa; toiset suhtautuvat erittäin penseästi kyselyihin, että teet omaa System/TTP/ATP-ohjelmointiasi ja sinun pitäisi päästä tekemään juuri se sinun oma treenisi. Mene suosiolla kokeilemaan paikallista WODia, voi olla hauskaa nähdä miten treenit eroavat omasta boksista.

Meillä Härässä treenit jatkuvat läpi kesän, treeniaikataulu ei juurikaan muutu. Myös ohjelmointi rullaa kuten ennenkin ja treenejä tehdään paljon myös ulkona. Grilli on käytössä ja aurinkotuolit boksin edustalla aina kun säät sallivat. Ny naatitaan!

IMG_1103

-Alina

Kirjoittaja on yksi CrossFit Härän omistajista, ikuinen kesän lapsi ja wannabe madventurer.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s